HR EN
Industrijska 5, 10434 Sveta Nedelja - Croatia
info@geniusconsulting.hr
+385 1 484 4539
HR EN

Na jednom od najudaljenijih hrvatskih otoka otvoren Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo

Dana 18.08.2022. godine je na Biševu otvoren Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo, uz našu pomoć realiziran u sklopu EU projekta na jednom od najudaljenijih hrvatskih otoka vrijednog 27.130.650,97 kuna, financiranog 75,82% sredstvima EU, kojeg od 2016. godine provodi Grad Komiža zajedno s partnerima Javnom ustanovom More i krš, Institutom Plavi svijet i Turističkom zajednicom Grada Komiže.

Projektom Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo revitalizira se kulturna i prirodna baština otoka Biševo, a projekt je financiran sukladno ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program konkurentnost i kohezija Promicanje održivog razvoja prirodne baštine.

Opći cilj projekta je doprinijeti gospodarsko-društvenom razvoju otoka Biševa i Visa te povećanju kvalitete života lokalnog stanovništva uz održivo korištenje prirodne baštine, a specifični ciljevi su: povećanje atraktivnosti otoka interpretacijom prirodne baštine; povećanje gospodarske aktivnosti; povećanje edukativnog kapaciteta i razine javne svijesti o održivom razvoju u cilju očuvanja prirodne baštine. Predmet i glavni rezultati projekta su izgradnja infrastrukturnih objekata i sadržaja - Centra za posjetitelje Modra špilja i tematsko-poučne staze, zajedno sa izradom Studije valorizacije prirodne baštine, Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima, Studije nosivog kapaciteta Modre špilje, Strategije brendiranja, Strateškog marketinškog plana, izrada edukacijskog programa i provedbe edukacija/radionica te izradom mobilnih aplikacija i promocija projekta.

Sam Centar za posjetitelje izgrađen je na bazi rekonstrukcije zgrade stare škole iz vremena kada je na Biševu živjelo tristotinjak stanovnika i njezina prenamjena u Centar za posjetitelje Modra špilja Biševo koji uključuje polivalentne prostore za interpretaciju i prezentaciju prirodne baštine otoka Biševa i Viškog arhipelaga, dvoranu za predavanja i uredske prostore za volonterski i istraživački centar, restoran za posjetitelje te smještajne kapacitete za zaposlenike.

Projekt je započeo 13. prosinca 2016. godine, a pokrenuo ga je Grad Komiža zajedno s partnerima Javnom ustanovom More i krš, Institutom Plavi svijet i Turističkom zajednicom Grada Komiže 2016. kako bi ponudio dodatne sadržaje vezane uz vrlo popularan posjet Modroj špilji.

Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo na jedinstven približava podmorske, kopnene i geološke fenomene s bogatom prošlosti otoka. Dodatno uređene poučno-tematske staze za pješake i bicikliste povezuju Centar za posjetitelje s Mezoportom, Portom, Gatulom, Salbunarom i najvišim vrhom Stražbenicom, a za zainteresirane obnovljene su i osvijetljene obalne topničke bitnice na rtu Gatula s odmorištima za posjetitelje i informativnim sadržajima.

Uz infrastrukturne aktivnosti, u sklopu projekta izrađena je studija valorizacije prirodne baštine otoka Biševa s prijedlogom edukativnih i informativnih sadržaja, studija održivog upravljanja Modrom špiljom, strategija brendiranja te upravljanja posjetiteljima. Izrađena je internetska stranica Centra https://bluecave-bisevo.com/ kao i mobilna aplikacija.

PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER!