HR EN
Industrijska 5, 10 434 Sveta Nedelja
info@geniusconsulting.hr
+385 99 541 6985
HR EN

Nove HAMAG-BICRO linije za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima uslijed pandemije uzrokovane virusom COVID-19!

S obzirom na nove mjere ograničavanja rada ili potpune zabrane rada većeg broja poduzeća, a s ciljem suzbijanja širenja virusa, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) kreirala je nove financijske instrumente namijenjene za osiguranje likvidnosti i pomoć poduzećima koja će biti pogođena ovom ekonomskom situacijom u nadolazećim mjesecima:

  • Uspostava novog financijskog instrumenta „COVID-19 krediti/zajmovi“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike.
  • Uspostava novog financijskog instrumenta „Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva“ kojim se osigurava dodatna likvidnost subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru uz bržu i jednostavniju obradu, poček i nižu kamatnu stopu

Prilikom uspostave novih financijskih instrumenata povećana će biti i alokacija za financijske instrumente ESIF Mikro zajmovi za obrtna sredstva namijenjena mikro i malim poduzetnicima (1.000-25.000 EUR uz poček 12 mjeseci, a smanjiti će se i kamatne stope na 0,5 % / 0,75 % / 1,0 %, ovisno o indeksu razvijenosti).

Ukupno je kreirano devet konkretnih mjera, a više detalja o istima možete pročitati na sljedećem linku:

https://hamagbicro.hr/mjere-hamag-bicro-a-za-pomoc-mikro-malim-i-srednjim-poduzetnicima-uslijed-pandemije-uzrokovane-koronavirusom/

Također je donesena i prva mjera rasterećenja poduzetnika koji već koriste HAMAG-BICRO zajmove, a odnosi se na obustavu plaćanja kreditnih obveza do 31.12.2020. (moratorij).

Navedeno se odnosi na sve nedospjele obveze (glavnicu i kamatu), dok je sva prethodno dospjela dugovanja potrebno uredno podmiriti. Prema donesenoj odluci, do 31.12.2020. godine neće dospijevati niti kamata ni glavnica te se neće zaračunavati zatezna kamata, a kako bi koristili navedenu mjeru svi poduzetnici koji su suglasni s predloženom odgodom otplate trebaju popuniti, potpisati i ovjeriti obrazac „Pristanak na odgodu plaćanja“ sa službenih stranica HAMAG-BICRO te uslikan ili skeniran obrazac dostaviti na adresu zajmovi@hamagbicro.hr.

Više informacija o ovoj mjeri možete pročitati na sljedećem linku:

https://hamagbicro.hr/prva-mjera-rasterecnja-poduzetnika/