HR EN
Industrijska 5, 10 434 Sveta Nedelja
info@geniusconsulting.hr
+385 98 817 475
HR EN

Objavljen natječaj za potporu poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je novi natječaj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (NPOO) pod nazivom „Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo“.

Putem poziva će se poticati ulaganja malih i srednjih te srednje kapitaliziranih privatnih poduzeća (mid-caps) iz energetski intenzivnih industrija.

Putem realizacija projekta temeljem ovog natječaja očekuje se stvaranje energetski i resursno učinkovitijeg gospodarstva kroz promicanje kružnog gospodarstva uvođenjem resursne učinkovitosti u proizvodni ciklus i životni vijek proizvoda uključujući održivu opskrbu primarnim i sekundarnim sirovinama i/ili dekarbonizaciji i smanjenju emisija energetski intenzivnih industrija. Očekivani učinak ulaganja koja se financiraju ovom mjerom jest smanjenje štetnih emisija za najmanje 20%, i/ili povećanje korištenja sekundarnih sirovina (reciklata i oporabljivih materijala) u ukupnom volumenu materijala u proizvodnji od najmanje 20%.

Prihvatljivi su prijavitelji iz energetski intenzivnih industrija, koji uključuju slijedeće razrede djelatnosti unutar sektora C Prerađivačka industrija (prema NKD 2007):

  • 10 Proizvodnja prehrambenih proizvoda
  • 13 Proizvodnja tekstila
  • 16 Prerada drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja
  • 17 Proizvodnja papira i proizvoda od papira
  • 20 Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda
  • 23 Proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda
  • 24 Proizvodnja metala

Očekuje se financiranje najmanje 250 projekata malih i srednjih poduzeća te najmanje 40 projekata srednje kapitaliziranih poduzeća ukupnim raspoloživim iznosom bespovratnih sredstava od 1,9 milijardi kuna od kojih je 40% namijenjeno malim i srednjim poduzećima, a 60% srednje kapitaliziranim poduzećima.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iz grupe malih i srednjih poduzeća iznosi 750.000 kuna, a najviši 7,5 milijuna kuna. Za srednje kapitalizirana poduzeća najniži iznos bespovratnih sredstava po projektu iznosi 2 milijuna kuna, a najviši 35 milijuna kuna.

Projektni prijedlozi moći će se podnositi od 1. kolovoza do 1. prosinca 2022.

Za dodatne informacije slobodno nam pošaljite upit na info@geniusconsulting.hr

PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER!