HR EN
Trg Vlatka Mačeka 5, 10 000 Zagreb
info@geniusconsulting.hr
+385 1 48 44 539
HR EN

Planirate nove investicije? Evo kako do izdašnih (poreznih) poticaja za investitore!

OBJAVLJENO 26.08.2019

Tim Genius Consultinga do sada je za više desetaka klijenata pripremio detaljnu analizu i/ili pripremu prijavnih obrazaca za korištenje investicijskih potpora temeljem Zakona o poticanju ulaganja. I dalje pomažemo poduzećima različitih veličina u realizaciji investicija i povlačenju što većeg iznosa potpora za nove investicije te Vam stoga okvirno predstavljamo poticajne olakšice kojima se potiču nova ulaganja.

Zakon o poticanju ulaganja omogućuje niz izdašnih poticajnih mjera investitorima koji sredstava planiraju uložiti u (1)proizvodno-prerađivačke, (2)razvojno-inovacijske aktivnosti te (3)aktivnostima poslovne podrške i (4)aktivnostima usluga visoke dodane vrijednosti.

Iz tog razloga, država nudi potpore od kojih su za većinu poduzetnika najprivlačnije porezne olakšice. U praksi ovo konkretno znači plaćanje niže stope ili oslobođenje od plaćanja poreza na dobit. Sveukupni poticaj za ulaganje se računa se kao postotak vrijednosti ulaganja, odnosno utvrđuje se na temelju prihvatljivih troškova ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu ili na temelju prihvatljivih troškova otvaranja novih radnih mjesta povezanih s ulaganjem (trošak plaća).

Potpore uključuju:

- porezne potpore za mikro, male, srednje i velike poduzetnike

- potpore za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s projektom ulaganja

- potpore za opravdane troškove usavršavanja povezanih s projektom ulaganja

- potpore za: razvojno-inovacijske aktivnosti, aktivnosti poslovne podrške i aktivnosti usluga visoke dodane vrijednosti

- potpore za kapitalne troškove projekta ulaganja

- potpore za radno intenzivne projekte ulaganja

- potpore za projekte ulaganja kroz gospodarsko aktiviranje neaktivne imovine u vlasništvu države

U praksi, poticajne mjere mogu koristiti svi poduzetnici registrirani u Hrvatskoj koji izvrše ulaganje u dugotrajnu imovinu u minimalnom iznosu od:

  • 50.000 € i uz otvaranje najmanje 3 nova radna mjesta za mikro poduzetnike
  • 150.000 € i uz otvaranje najmanje 5 novih radnih mjesta za male, srednje i velike poduzetnike
  • 50.000 € i uz uvjet otvaranja najmanje 10 novih radnih mjesta za centre za razvoj informacijsko-komunikacijskih sustava i softvera

Potpora za početnu investiciju se izračunava kao postotak vrijednosti investicije, a koja se utvrđuje na temelju opravdanih troškova investicije. Opravdani troškovi investicije su:

  • materijalna (vrijednost nekretnina/zgrada i opreme/strojeva) te nematerijalna imovina (prava na patente, licence, know-how), ili
  • 2 godine bruto plaće

Minimalno razdoblje očuvanja investicije i otvorenih novih radnih mjesta povezanih s ulaganjem je 5 godina za velike poduzetnike, a 3 godine za male i srednje poduzetnike, ali ne može biti kraće od razdoblja korištenja poticajnih mjera.

Porezni poticaji

Poticaji za zapošljavanje

Kako bismo vam u praksi dodatno približili ključne aktivnosti za koje se mogu dodijeliti potpore, pripremili smo tablicu koju možete proučiti u nastavku teksta.

U nastavku možete pronaći i konkretan primjer izračuna investicijskog potencijala:

Zakon o poticanju ulaganja moguće je kombinirati sa ESIF kreditima za rast i razvoj te jamstvima HAMAG-BICRO.

Linkovi na ESIF kredite i HAMAG jamstva u nastavku:

https://www.hbor.hr/kreditni_program/esif-krediti-za-rast-i-razvoj/

https://hamagbicro.hr/financijski-instrumenti/kako-do-jamstva/

Ukoliko planirate nove investicije te želite iskoristiti maksimalnu mogućnost poreznih i drugih olakšica, slobodno se obratite našem stručnom timu na e-mail: info@geniusconsulting.hr ili nas nazovite na telefon 01/ 48 44 539.