HR EN
Industrijska 5, 10 434 Sveta Nedelja
info@geniusconsulting.hr
+385 99 541 6985
HR EN

Promjena statističkih regija u Hrvatskoj od 01.01.2022.g.

Nove NUTS-2 regije i intenziteti potpora

Jedna od promjena koja se odnosi na novo programsko razdoblje (2021. – 2027.) odnosi se na promjenu statističkih regija u Hrvatskoj. Naime, do sada su postojale samo dvije NUTS-2 regije i to Kontinentalna i Jadranska Hrvatska. Od 2021. godine to se mijenja te će NUTS-2 regije biti sljedeće: Panonska Hrvatska (Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija), Jadranska Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija), Sjeverna Hrvatska (Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka i Zagrebačka županija) te Grad Zagreb kao zasebna NUTS-2 regija.

Ova promjena je važna iz razloga što je do nje došlo radi pravednije raspodjele sredstava javnih izvora namijenjenih poticanju ulaganja poslovnog sektora, a u cilju ravnomjernijeg razvoja Hrvatske.

Konkretno, to znači da će se promijeniti intenziteti potpora za velike, srednje i male poduzetnike te će intenziteti potpora biti sljedeći:


Iz tablice je vidljivo kako će najveći intenzitet potpora moći ostvariti poduzetnici u Panonskoj i Sjevernoj Hrvatskoj i to do 70% za male poduzetnike. S druge strane, obzirom na visoki stupanj razvijenost u odnosu na ostatak Hrvatske, u Gradu Zagrebu maksimalni intenzitet potpora za male poduzetnike iznosit će 55%. Poduzetnici u Jadranskoj Hrvatskoj moći će ostvariti intenzitet potpore do maksimalno 60% za male poduzetnike, 50% za srednje te 40% za velike poduzetnike.

PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER!