HR EN
Industrijska 5, 10 434 Sveta Nedelja
info@geniusconsulting.hr
+385 98 817 475
HR EN

Uspješno održan prvi digitalni hrvatsko-njemački Forum na temu Smart City tehnologija

Više od 100 registriranih sudionika prisustvovalo je prvom digitalnom hrvatsko-njemačkom Forumu na temu Smart City tehnologija koji se održao online od 14. – 16. rujna 2020. pod pokroviteljstvom njemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomske poslove i energetiku, u organizaciji njemačke tvrtke Dreberis GmbH i hrvatske tvrtke Genius Consulting d.o.o. te uz partnerstvo HUP-a, ZICER-a, IT-Logistik Cluster-a i ostalih partnera na projektu.

Sudionici iz poslovnog svijeta, javne uprave, gradova, općina, ali i akademske zajednice, imali su priliku već prvog dana Foruma čuti informacije i diskutirati o najnovijim trendovima na temu mobilnosti i logističkih rješenja za pametne gradove. U sklopu modula ,,Mobilnost i logistička rješenja za pametne gradove“ predstavnici tri njemačke tvrtke koje implementiranju pametna rješenja na međunarodnim tržištima (ioki GmbH, VELOfactur GmbH i tiramizoo GmbH) te predstavnica ZET-a Dragica Lupić razgovarali o dosadašnjim trendovima u razvoju pametne mobilnosti te o novim rješenjima za smanjenje gužvi, povećanje učinkovitosti i ekološke prihvatljivosti javnog prijevoza. U sklopu drugog modula na temu digitalnih rješenja za pametnu administraciju“ voditelj poslovnog razvoja tvrtke GDi Igor Cerinski govorio je o korištenju suvremenih tehnologija u javnoj upravi na primjeru Grada Zagreba. Predstavnici njemačkih tvrtki (tetraeder.com GmbH, XignSys GmbH, OB/CC GmbH i SMART CJM GmbH) sudionike su informirali o postojećim rješenjima koje su razvili za unaprjeđenje i digitalizaciju javne uprave u cilju smanjenja „čekanja u redovima“ te povećanju učinkovitosti javne uprave.

„Kako bismo potaknuli kvalitetnu suradnju između hrvatskih i njemačkih gradova te kompanija iz obje zemlje organizirali smo ovaj Forum koji je inicijalno bio zamišljen kao fizički događaj koji se trebao održati u Zagrebu i Rijeci, ali smo se zbog novonastale epidemiološke situacije odvažili cijelu konferenciju održati u digitalnom obliku, i nismo pogriješili – interes je bio veliki, sudjelovali su ravnopravno sudionici iz cijele Hrvatske, a posebno zadovoljstvo nam je bilo i što nam se priključila predstavnica EIT Digital-a iz Budimpešte. Veliki broj registriranih sudionika, te preko 40 održanih B2B sastanaka potvrdio nam je značajan interes na ovu temu među hrvatskim poduzetnicima, ali i predstavnicima hrvatskih općina, gradova te IT kompanija', istaknula je Monika Kordić, direktorica Geniusa Consultinga.

Drugog dana Foruma održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali predstavnici hrvatskih pametnih gradova (Rijeka, Sisak i Cres) te voditeljica odjela za pametan grad iz njemačkog glavnog grada – Berlina. Panelisti su razgovarali o dosadašnjim iskustvima u implementaciji inovativnih i digitalnih rješenja za pametnu javnu upravu te o planovima za daljnju digitalizaciju i modernizaciju komunalnih i drugih usluga namijenjenih građanima te poduzetnicima.

'Gradovi koji na vrijeme započnu proces digitalne transformacije te počnu značajnije koristiti IKT i IoT rješenja u svakodnevnom poslovanju, u kratkom će razdoblju moći značajno unaprijediti kvalitetu života svojim sugrađanima, optimizirati upravljanje resursima te stvoriti povoljnije uvjete za poslovanje poduzetnicima. Zagreb, Rijeka, Sisak, Dubrovnik i Cres neki su od gradova koji su kod nas značajnije zakoračili u preoblikovanje svojih gradova u „pametne gradove“. Važno je da se pozitivan trend nastavi kako bismo se približili najboljim europskim praksama – gradovima poput Amsterdama, Barcelone i Kopenhagena koji su, na svjetskoj razini, jedni od najuspješnijih pametnih gradova', zaključio je Davor Nikolić, stariji savjetnik iz Genius Consultinga.