HR EN
Industrijska 5, 10 434 Sveta Nedelja
info@geniusconsulting.hr
+385 98 817 475
HR EN

NOVI UVJETI PROGRAMA COVID-19 ZAJMA, ZAJMA ZA RURALNI RAZVOJ I ESIF JAMSTVA

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) donio je Odluku o izmijeni uvjeta za tri programa financijskih instrumenata:

  • · „COVID-19 zajma za obrtna sredstva”;
  • · “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj”;
  • · “ESIF jamstva”.

Donesenim izmjenama poduzetnicima su na raspolaganju programi po znatno povoljnijim uvjetima.

  1. U financijskom instrumentu COVID-19 zajam za obrtna sredstva“ određen je maksimalni iznos zajma od 750.000,00 kuna, a prihvatljivi prijavitelji su svi mikro, mali i srednji poduzetnici koji su u 2020. godini ostvarili pad prihoda minimalno 20%. Ovom izmjenom se želi omogućiti dodatna likvidnost i poduzetnicima na koje pandemija nije imala izrazito jak utjecaj, ali je ipak ostavila trag na njihovom poslovanju. Poduzetnici se mogu prijaviti na „COVID-19 zajam za obrtna sredstva“ do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.
  2. U Programu ESIF jamstva povećava se maksimalni iznos jamstva kod ESIF Pojedinačnih jamstava sa 4.000.000 eura na 10.000.000,00 eura uz uvjet da se kod jamstava preko 4.000.000 eura jamči do najviše 50% glavnice kredita/leasinga. Dosadašnji iznos pokazao se nedovoljan kod većih, kapitalnih investicija zbog čega se bankama odobravao manji postotak jamstva ili je banka bila primorana razdijeliti investiciju na dva kredita kako bi bila adekvatno osigurana, zbog čega je posljedično poduzetnik imao veće troškove.
  3. Ministarstvo poljoprivrede je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, izmijenilo Sporazum o financiranju na način da se gornji iznos dostupan za financiranje malih zajmova u programu “Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj povećao s dosadašnjih 50.000,00 eura na 100.000,00 eura. Ovom izmjenom nastoji se smanjiti postojeće teškoće u pristupu kapitalu s kojim se susreću potencijalni krajnji primatelji u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva.

Više o navedenim financijskim instrumentima dostupno je na slijedećem linku: https://hamagbicro.hr/financijski-instrumenti/kako-do-zajma/

Ukoliko Vam je potrebna stručna pomoć kako biste ostvarili pravo na sredstva iz navedenih programa financijskih instrumenata, javite nam se i pomoći ćemo Vam u izradi i provedbi projektne prijave. Pošaljite nam upit na info@geniusconsulting.hr.